Art and literature: Lotte Konow Lund, Fatou Åsbakk and Jørn Ljunggren
Kunst og litteratur med Lotte Konow Lund, Fatou Åsbakk og Jørn Ljunggren. Foto: Julie Hrnčířová
Kunst og litteratur – Lotte Konow Lund i samtale med Fatou Åsbakk og Jørn Ljunggren – om klasse, kulturell reproduksjon og ulikheter i kunstfeltet
Torsdag 13. juni kan du høre Lotte Konow Lund i samtale med Fatou Åsbakk og Jørn Ljunggren. Samtalen er en del av Oslo Kunstforening sin serie Kunst og litteratur, ledet av billedkunstner og skribent Lotte Konow Lund, og dokumentert av Kunstpodden – en podkast laget av kunsthistoriker Cecilie Tyri Holt. Samtalene foregår i Festsalen i de historiske lokalene i første etasje, som Oslo Kunstforening har inntatt dette halvåret.
I samtalen vil Konow Lund snakke med Åsbakk om boken Været og uvirksomheten (2020) og filmen Fotnoter fra Fattighuset (2023), og med Ljunggren om klasse, som også er tittelen på hans kommende bok, Klasse – en innføring (2024).
Fatou Åsbakk arbeider med film og tekst, og debutboka Været og uvirksomheten forteller historien om Ådne som er utdannet akademiker, har hatt et studieopphold på Sorbonne, men er i dag mest av alt bare til stede og får dagene til å gå.
Jørn Ljunggren er sosiolog og har de siste årene flere ganger blitt invitert til å snakke i kunstfeltet med bakgrunn i sin forskning, blant annet om kulturell reproduksjon. Hva tenker han om kunst, klasse og ulikheter kunstfeltet?
Broen mellom prosjektene er Åsbakks film Fotnoter fra Fattighuset, som følger moren Astrid Åsbakk i hennes arbeide som frivillig ved Fattighuset.
Kunst og litteratur med Lotte Konow Lund, Fatou Åsbakk og Jørn Ljunggren. Foto: Julie Hrnčířová
Fatou Åsbakk (f. 1984) har en mastergrad i billedkunst fra Kunsthøgskolen i Oslo, og har tidligere stilt ut på blant annet Destiny's Atelier, Kunstnernes Hus, Kunsthall Oslo og Atelier Nord. I 2020 debuterte hun med romanen Været og uvirksomheten på Kolon forlag.
Jørn Ljunggren (f. 1980) er ulikhetsforsker ved OsloMet hvor han jobber med makt og ulikhet knyttet til forskjellige dimensjoner som klasse, kjønn, geografi og minoritetsposisjoner. Ljunggren har publisert en rekke norske og internasjonale fagartikler om sosial ulikhet og vært redaktør for flere bøker, blant annet Klassebilder (2010), Oslo – ulikhetenes by (2017) og Arbeiderklassen (2021). Til høsten kommer han, sammen med Magne Flemmen, med den første norske læreboka om sosial klasse.
Lotte Konow Lund (f. 1967) er billedkunstner og professor ved KHiO avdeling Kunst og håndverk. Hun har tidligere hatt separatutstillinger ved en rekke norske kunstmuseer som Lillehammer Kunstmuseum (2016), Henie Onstad Kunstsenter (2016) og Vigelandmuseet (2011). Konow Lund har gitt ut bøkene Om kunst – 25 kunstnersamtaler (Forlaget Oktober, 2021) og Dagbøkene 2014 – 2016 (Teknisk Industri, 2016) og arbeider nå mot en omfattende soloutstilling i KODE i 2025, samt en ny bok med kunstnersamtaler (Forlaget Oktober).