Seminar: Kunsten etter døden – hvem tar ansvar for arkiv og samling?
Seminar: Kunsten etter døden – hvem tar ansvar for arkiv og samling? Foto: Jacky Jaan Yuan Kuo
3. april 2024 inviterte Oslo Kunstforening til seminaret Kunsten etter døden – hvem tar ansvar for arkiv og samling?
Hvem har ansvar for å ivareta og forvalte et kunstnerskap etter at kunstneren har gått bort? En arv kan være en berikelse og en byrde. Hvordan skal privatpersoner løse noe som kan fortegne seg som en altfor stor oppgave, både i konkret og overført betydning. Har det offentlige et særlig ansvar, og hvordan forvalter man et kunstnerskap som kurator og kunsthistoriker? Dette er noen av spørsmålene som ble tatt opp under seminaret som ble arrangert i forbindelse med utstillingen Til minnet, som viste arbeider av Aase Gulbrandsen (1927-2020).
Deltakere var Marit Paasche, kunsthistoriker og kurator, Maritea Dæhlin, kunstner, Stina Högkvist, avdelingsdirektør samling, Nasjonalmuseet, Øystein Wyller Odden, kunstner, Ane Hjort Guttu, kunstner og professor ved KHiO og Jonas Ekeberg, fagansvarlig visuell kunst, Kulturdirektoratet. Seminaret ble ledet av Elisabeth Byre, kunstnerisk leder Oslo Kunstforening.
Seminaret ble støttet av Fritt Ord og Bergesenstiftelsen.
Seminar: Kunsten etter døden – hvem tar ansvar for arkiv og samling? Foto: Jacky Jaan Yuan Kuo
PROGRAM 3. APRIL KL. 16–19
Kl. 16.00
Velkommen og introduksjon ved Elisabeth Byre
Kl. 16.10
Marit Paasche: Arkiv og komposisjoner etter døden: Om kunstnerskaps etterliv
Marit Paasche er kunsthistoriker og en av kuratorene bak utstillingen Til minnet, med arbeider av Aase Gulbrandsen. Paasche vil i sin presentasjon se på erfaringene fra arbeidet med blant annet Aase Gulbrandsens arkiv og privatarkivet etter Hannah Ryggen. Hvilke krav bør et arkiv innfri, hvordan er de forskjellige og hvorfor kan de vise seg å være så betydningsfulle?
Kl. 16.40
Maritea Dæhlin: Om å arve et kunstnerskap
Maritea Dæhlin er kunstner og datter av billedkunstner Gitte Dæhlin (1956-2012). Siden 1970-tallet vekslet Gitte Dæhlin mellom å bo i Norge og Mexico, og da hun døde etterlot hun kunstnerskapet til sin eneste datter. Dette inkluderte et stort antall ferdige og uferdige arbeider, både skulptur, tegning og video, fordelt mellom begge land. Maritea Dæhlin er videre barnebarnet til keramiker Lisbet Dæhlin, som også gikk bort i 2012. Dæhlin vil dele betraktninger om egne erfaringer og tanker rundt tematikken.
Seminar: Kunsten etter døden – hvem tar ansvar for arkiv og samling? Foto: Jacky Jaan Yuan Kuo
Kl. 17.00
Stina Högkvist: Kunstnerarkiv – et offentlig ansvar?
Stina Högkvist er avdelingsdirektør samling ved Nasjonalmuseet og har tidligere jobbet som kurator ved Museet for samtidskunst. Hun vil snakke om hvordan Nasjonalmuseet jobber med kunstnerarkiver og også dele sine kuratorerfaringer fra arbeidet med utstillingen Like før. Sidsel Paaske (1937-1980) som ble vist på Museet for samtidskunst i 2016.
Pause med mat kl. 17.30–17.50
Kl. 17.50
Øystein Wyller Odden: Om arven etter billedhugger Knut Odden (1951-2019)
Øystein Wyller Odden er billedkunstner. Han vil presentere monografien om sin far, billedhugger Knut Odden. Oppryddingen av det kunstneriske dødsboet resulterte både i boka og utstillingen MANE på Telemark Kunstsenter i 2022. Wyller Odden vil fortelle om prosessen rundt arven og bearbeidelsen av kunstnerskapet.
Seminar: Kunsten etter døden – hvem tar ansvar for arkiv og samling? Foto: Jacky Jaan Yuan Kuo
Kl. 18.20
Ane Hjort Guttu: Alt kunstnere etterlater seg
Ane Hjort Guttu er billedkunstner og beboer på Trolltun, ett av to kunstnerborettslag i Norge. Hennes innlegg tar opp erfaringer med livsløpene i dette borettslaget, og hvordan kunstnere akkumulerer kunst, materialer og verktøy som etter deres død må tas hånd om av etterkommere.
Kl. 18.40
Jonas Ekeberg: Arv etter visuelle kunstnere
Jonas Ekeberg er fagansvarlig for visuell kunst i Kulturdirektoratet. Den 19. februar 2024 utlyste Kulturrådet kunnskapsprosjektet Arv etter visuelle kunstnere, som skal undersøke hvordan arv etter visuelle kunstnere blir tatt vare på. Søknadsfristen går ut 3. april. Ekeberg presenterer prosjektet som blant annet skal svare på hva som kan og bør gjøres med slik arv – utover det museene allerede gjør? Hva bør man ta vare på, og hvem bør ta vare på det? Hva er ansvaret til de etterlatte? Og hva bør det offentlige ta ansvar for?
Aase Gulbrandsen