Welcome back 4 January 2025
Flagg for kunst
Oslo Kunstforenings flaggserie - som signaliserer at dette er et hus for kunst!
Elisabeth Haarrs flagg Flagg for kunst markerer starten på Oslo Kunstforenings flaggserie. Historisk knyttes flagg og faner til et bredt spekter av roller, enten de er brukt som nasjonale symboler, krigsmarkører, protestbanner og paroler, eller til feiring og fest. Flagget har en iboende ambivalens hvor ytterpunktene forbindes med negasjon og ufrihet, men også med opposisjon og engasjement. Fellesnevneren er at flagg er iøynefallende og gir liv i et byrom.
Flaggprosjektet er støttet av Kulturrådet og er et årlig prosjekt hvor en kunstner inviteres til å utvikle et verk spesielt for uterommet. Slik ønsker Oslo Kunstforening å etablere en arena for samtidskunst som ikke er begrenset til utstillingsrommene.
Elisabeth Haarr har laget et nytt flagg til Oslo Kunstforening. Flagget henger på fasaden som vender mot Rådhusgata og ble montert i forbindelse med avslutningshelgen for utstillingen Haarr & Hurum.
Elisabeth Haarr (f. 1945) er en av Norges mest anerkjente tekstilkunstnere og har i flere årtier brukt flagg og faner som kunstnerisk uttrykk. Haarr, som hadde sin første separatutstilling i 1973 i Oslo Kunstforening, har siden syttitallet jobbet med fanen som format, både i form av vevete tekstiler, håndfargete og håndsydde faner i ull og silke eller i ulike syntetiske materialer som plastikk og nylon. Felles for disse verkene er at de representerer et gjennomgående engasjement og antar ulike former for aktivisme med et tydelige budskap, enten det er miljøvern (Dødsfane til jorden, 1974) opprop mot diktaturer (Chile, 1973), feminisme (Signal, 1983) eller påminnelser om motstand og kamp (Strid, 2016).
I dette nye verket, som er basert på en akvarell, har Haarr vært opptatt av den røde teglsteinen på byggets fasade – at hun ønsket farger som står i kontrast til denne – og at flagget skal signalisere at «dette huset er et hus for kunst». Flagget måler 300 x 220 cm.