Kunst og litteratur: Lotte Konow Lund, Marit Paasche og Silje Linge Haaland

30.10.24
Lottekonowlund

Kunst og litteratur: Lotte Konow Lund i samtale med Marit Paasche og Silje Linge Haaland

Onsdag 30. oktober kl. 18–19
Dørene åpner kl. 17.45
Gratis inngang

Hva betyr språk for hvordan vi oppfatter et bilde? Klarer vi å se bilder uten å bli påvirket av språk? Og finnes det et språk inne i alle nye kunstverk som bare venter på å komme ut og fortelle oss noe vi ikke visste? Hva kommer først, bildet eller ordene?

Dette er noen av spørsmålene som vil bli diskutert i samtalen mellom Lotte Konow Lund og Marit Paasche, kunsthistoriker og forfatterog Silje Linge Haaland, billedkunstner og poet. Paasche har nylig utgitt boka Søvn og lykke. Norsk kunst og det moderne gjennombruddet, og Linge Haaland utga i 2023 diktsamlingen Den løseste delen av verden  begge til svært gode kritikker.

Samtalen er den fjerde i serien Kunst og litteratur, som blir ledet av billedkunstner og skribent Lotte Konow Lund, og dokumentert av Kunstpodden – en podkast laget av kunsthistoriker Cecilie Tyri Holt. I samtalene kommer vi tettere på hvordan og hvorfor billedkunstnere skriver, og på forfattere som nærmer seg billedkunsten i sitt arbeide. Hør tidligere samtaler med Bente Sætrang, Synnøve Persen og Ika Kaminka, og Fatou Åsbakk og Jørn Ljunggren, via Kunstpodden.no.

Lotte Konow Lund (f. 1967) er billedkunstner og professor ved KHiO avdeling Kunst og håndverk. Hun har tidligere hatt separatutstillinger ved en rekke norske kunstmuseer som Lillehammer Kunstmuseum (2016), Henie Onstad Kunstsenter (2016) og Vigelandmuseet (2011). Konow Lund har gitt ut bøkene Om kunst – 25 kunstnersamtaler (Forlaget Oktober, 2021) og Dagbøkene 2014 – 2016 (Teknisk Industri, 2016) og arbeider nå mot en omfattende soloutstilling i KODE i 2025, samt en ny bok med kunstnersamtaler (Forlaget Oktober).

Marit Paasche

Marit Paasche. Foto: Niklas Hart

Søvn og lykke. Norsk kunst og det moderne gjennombruddet 

Boka Søvn og lykke. Norsk kunst og det moderne gjennombruddet bygger på nærstudier av fire kunstnerskap tilhørende J.C. Dahl, Catharine Hermine Kølle, Aasta Hansteen og Christian Krohg. De fire er nøye valgt. Mennene er kanoniserte og utgjør en selvfølgelig og opplest del av norsk kunsthistorie: de har blitt fremstilt som i pakt med sin tid. Kvinnene har fått en langt mer utydelig plass. Boka handler om hvordan disse fire har blitt håndtert av kunsthistorien, og om betydningen av retoriske og fortolkningsmessige mønstre i kunsthistoriske tekster. Det er definitivt et feministisk prosjekt, men et særdeles viktig poeng er at begrensningene i de analysene som eksisterer, også rammer forståelsen av menns kunstnerskap.

Marit Paasche (f. 1971) er dr.philos i kunsthistorie fra NTNU og arbeider som uavhengig forsker, forfatter, kurator og kritiker. Paasche er nå aktuell med boka Søvn og lykke. Norsk kunst og det moderne gjennombruddet (Universitetsforlaget), som så langt har fått svært gode kritikker og mye oppmerksomhet. I 2019 publiserte hun Hannah Ryggen. Threads of Defiance, som kom ut på Thames and Hudson og University of Chicago Press. Den ble utropt til en av årets beste bøker av professor Marina Warner i Times Literary Supplement, mens New York Times og danske Weekendavisen kåret den til en av årets beste kunstbøker i 2019.

Silje L Haaland Foto Julie Pike

Silje Linge Haaland. Foto: Julie Pike / Gyldendal

Den løseste delen av verden

Med en særlig omsorg for det som er, det som var og det som vil bli umistelig for oss, skriver Silje Linge Haaland fram de løseste delene av verden – de bestanddelene som mennesket forsøker å sette sammen til en helhet. I disse forsøkene lever vår evne til å ødelegge, side om side med evnen til å skape. Gjennom et kor av stemmer, der både menneskekroppen, steinen, pytten og myggen taler, trer det fram en kunnskap uten de vante språklige hierarkier, om de relasjonelle betingelsene som ligger til grunn for alt liv.

Silje Linge Haaland (f. 1984) er forfatter og billedkunstner med utdannelse fra Gerrit Rietveld-akademiet (Amsterdam), Kunstakademiet i Oslo, Städelschule (Frankfurt) og Skrivekunstakademiet (Bergen). Linge Haaland arbeider med bilder og tekst, i form av video, skulptur, lyd og installasjoner. De siste års utstillinger inkluderer In Extenso Art Space (Clermont-Ferrand, Frankrike), Gammel Strand (København), Henie Onstad Kunstsenter (Bærum) og Papay Gyro Nights (Tokyo). I 2021 debuterte Linge Haaland med diktsamlingen Desperasjonsanimasjon (Gyldendal) og i 2023 kom Den løseste delen av verden (Gyldendal), begge til svært gode kritikker. Siden debuten har hun hatt flere opplesninger og publisert tekster i ulike medier i kunst- og litteraturfeltet.

Nyhetsbrev