Åpent i dag 12 — 16
Gratis inngang
Åpent i dag 12 — 16
Gratis inngang

Kunstnere og klasserommet: Samtaler om residencyprogrammet DKS-LAB

15.02.23
DKS-LAB 2022

DKS-LAB 2022

I forbindelse med DKS-LAB 2022 og før den åpne utlysningen for DKS-LAB 2023 inviterer Oslo Kunstforening og Fotogalleriet til presentasjoner og samtale med fjorårets kunstnere onsdag 15. februar kl. 17.

DKS (Den kulturelle skolesekken)-LAB er en form for “residency” hvor kunstnere får utprøve og utvikle ideer til kunstprosjekt som kan foregå med skoleelever og klasserom som hovedarena. I Oslo organiseres residencyen av Oslo Kunstforening og Fotogalleriet med fire deltakende kunstnere i året. Residencyet er honorert, og foregår i 2023 i uke 17.

DKS-LAB handler ikke om å gjøre kunstnere til pedagoger eller lærere, men om å tenke sammen og utprøve hvordan barn og unge kan få møte visuell kunst i sin skolegang som et verktøy for undersøkelse, selvstendig uttrykk, kritisk tenkning og tverrfaglighet.

I 2022 har kunstnerne Icaro Zorbar, Lexie Owen og Mor Efrony deltatt i DKS-LAB Oslo og vil denne kvelden presentere sine prosjekter. Førsteamunensis Thomas Eri fra OsloMet vil etterpå presentere en ny pilot for å undersøke relevante tilnærminger for å gi lærerstudenter kjennskap til hvordan de kan bruke Den kulturelle skolesekken (DKS) i sin undervisning.

Presentasjonene vil foregå på engelsk og norsk.

Mor Efrony (f. 1987) er billedkunstner, musiker og DJ med internasjonal bakgrunn. Hun jobber tverrfaglig med maleri, performance og musikk. Hun har en mastergrad fra KHIO 2018 og har tidligere studert musikk. Som relativt nyutdannet kunstner har hun hatt en rekke utstillinger og deltatt på gruppeutstillinger og performance-programmer. I 2022 deltok hun også i Jeg kaller det kunst, åpningsutstillingen på det nye Nasjonalmuseet.

Thomas Eri er førsteamanuensis i pedagogikk og emneansvarlig for pedagogikkfaget i master i grunnskolelærerutdanning på OsloMet, hvor han leder en pilot for å inkludere DKS i lærerutdanningen. Høgskolen i Østfold, Universitetet i Agder og Universitetet i Sør-Øst Norge deltar også i denne piloten.

Lexie Owen (f. 1982, Canada) er en tverrfaglig kunstner som utforsker forestillinger og modeller rundt kollektivitet, støttestrukturer og omsorgsnettverk. Ved hjelp av kunstneriske, kuratoriske og tekstbaserte metoder skaper hennes prosjekter rom for intimitet på uventede måter. Hun undersøker også de materielle forholdene som omslutter kollektive handlinger, og finner ukonvensjonelle uttrykk for handlefrihet innenfor hverdagslige gester, sosiale former og felles rom. 

For DKS Lab 2022 utviklet Owen en versjon av sitt pågående prosjekt Mall Users Researcher Association som ble påbegynt i 2020 og blant annet har blitt vist på Nitja senter for samtidskunst i 2021. Owen er ferdigutdannet fra programmet MA Art and Public space ved Kunsthøgskolen i Oslo og har tidligere studert ved The Banff Center (2018), Emily Carr University (2014) og Kootenay School of the Arts (2011).

Icaro Zorbar (f. 1977) er en Oslo-basert kunstner fra Bogotá, Colombia. Han har en mastergrad fra UiB 2017. Hans arbeid er forankret i spørsmål om det skjøre menneskelige forholdet til og forsøk på å overvinne tid, hvor minner og teknologi henger tett sammen. Gjennom intervensjoner bestående av objekter, lyd og video, formulerer han poetiske fortellinger som utforsker disse sammenhengene og omstendighetene. Han har nylig utstilt som del av Vestlandsutstillingen 2022, på Oppland kunstsenter, Lydgalleriet, Museum of Modern Art i Bogota, Osnabrück Kunsthalle og på Lyonbiennalen.

DKS-LAB

Siden 2020 har Oslo Kunstforening og Fotogalleriet bidratt til det nasjonale “løftet” for visuell kunst i Den Kulturelle Skolesekken, kallet DKS-LAB, initiert av Kulturtanken med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Små og mellomstore regionale kunstinstitusjoner over hele landet er vertskap for en årlig residency for inviterte kunstnere, som søker gjennom åpne utlysninger. Gjennom programmet får de anledning til å utvikle sine individuelle prosjekter gjennom et faglig kollegium, kurs og praktisk erfaring med skolebesøk.

Hensikten med initiativet er å gi barn og unge flere og bedre møter med den visuelle kunsten, ved å gi utøvere mulighet til å eksperimentere og få viktige erfaringer med å formidle til målgruppen før de lager programforslag til DKS. 

Deltakelse i DKS-LAB er honorert i tråd med DKS sine nasjonale satser.

Fotogalleriet er Nordens eldste eksisterende institusjon dedikert til fotografi som en kritisk kunstnerisk praksis, grunnlagt i 1977. Gjennom kunstnerisk nyproduksjon, forskning, formidling og samarbeid produserer Fotogalleriet møtepunkter mellom det lokale og internasjonale kunstfeltet og ulike publikum og diskurser. Dette for å utvikle et nytt vokabular rundt fotografi og skape økt tilgang til kunstfeltet. Fotogalleriet mottar sin hovedstøtte fra Kulturdepartementet (KUD). Fotogalleriet mottar også støtte fra Norsk Fotografisk Fond (NoFoFo) og Oslo Kommune.

Nyhetsbrev